Logo

Laugsbøsser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Laugsbøsser

Laugsbøsse af messing med graverede udsmykninger. På lågets inderside er ophængt kæder, så bøssen kan rasle selvom den er tom for penge. Renæssance (Curt Berndorff).

 

Er kombinerede indsamlings- og sparebøsser, de brugtes i laugene, hvor medlemmerne bl.a. ved forseelser måtte »spytte i bøssen«, og det indsamlede brugtes så til fælles bedste. Man kender sådanne l. langt tilbage i tiden, de var almindelige i renæssance og barok, og mange er bevarede. Der forekommer jævne eksemplarer af træ med armering af metalbånd, men for det meste er de af kobber eller messing og med graverede eller drevne dekorationer. Det kan dreje sig om såvel det pågældende laugs symboler som om kronede kongemonogrammer - undertiden flere, fordi bøssen har gjort tjeneste i flere kongers tid. Der forekommer en del malede bøsser af træ eller jernblik. Formen er gerne cylindrisk eller som en keglestub, og låget fæstnes til korpus ved hjælp af en bøjle, der går ind over en øsken, hvor der så spærres med en hængelås.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.