Logo

lykkehjul

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

lykkehjul

lykkehjul er enten et drejeligt hjul til spil eller et livshjul.

 

A. rund skive der er inddelt i felter, og som drejes rundt om sin akse for så at standse med et vilkårligt felt ud for en fast pil og dermed afgøre hvem der vinder, og hvad der vindes ved spillet

 

B. Lykkehjulet var et gameshow bygget over det amerikanske Wheel of Fortune, programmet blev sendt på TV 2 fra 1988 til 2001. Titelmelodien var komponeret af Jesper Ranum.

 

Programmet skabte dansk tv-historie ved at være et af de første store gameshows på dansk tv efter amerikansk forbillede, og et af de første store tv-koncepter der blev købt og importeret til landet.

 

Første vært på programmet var Michael Meyerheim (1988). Senere overtog Bengt Burg (1989-2000) afbrudt af en kort periode med Keld Heick (1996-97). Den sidste sæson, 2001, blev styret af Lars Herlow. Til at hjælpe med at vende bogstavkasserne var der forskellige medværter, kendt under navnet Kategorina: Først Pia Dresner (1988), dernæst Carina Jensen (1989-94), Elona Sjøgren og Maria Hirse (1995-2001).

Lykkehjulets speaker var først Ole Jacobsen, og senere fulgte Henrik Hannibal og Dennis Johannesson.

 

lykkehjul

lykkehjul er enten et drejeligt hjul til spil eller et livshjul.

 

lykkehjul

 

C. lykkehjul, livshjul, fremstilling af livets forløb omkring en cirkel eller et hjul. Kulturer, der tænker cyklisk, forestiller sig livets mønster som en cirkel, der rummer en opstigning, et toppunkt og et fald mod udgangspunktet - døden.

 

Denne idé omsættes både til litteratur og billedkunst. I Danmark var lykkehjulet især populært i 1300- og 1400-tallet som kalkmaleri i kirkerne. Ofte drejes hjulet af lykkens gudinde, Fortuna, og undertiden er de fire livsaldre afbildet. Se også cyklus.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.302 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her