Logo

Ortmann, Mathias

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ortmann, Mathias

Lak med kineserier på dansk rokokokommode antagelig af Mathias Ortmann (Curt Berndorff).

 

Dansk møbelsnedker, ca. 1698-1757, stammer fra en skånsk snedkerslægt og er 1700-tallets største danske snedkernavn. Hans værksted lå i Gothersgade København (det nuværende nr. 41). Som mange andre danske rokokosnedkere lagde o. noget mindre vægt på kvaliteten end på udseendet. Han finerede ofte kun på fyrretræ, lavede grove samlinger og brugte beslag af støbt eller forgyldt bly eller udskåret træ. I Frankrig benyttedes altid bronze til disse udsmykninger. o. var den første danske snedker, der brugte reklame, idet han udsendte et kobberstukket blad, der blev indlagt som tillæg i de københavnske aviser, engang midten af 1700-tallet. Han arrangerede også møbellotterier, hvor bl.a. Frederik 5. vandt et chatol med indlagt spilleværk. Det findes nu på Frederiksberg Slot. O.s enke fortsatte forretningen til 1772.
Han har hovedsagelig præget rokokoen s møbler, bl.a. med en række kommoder og chatoller. Kommoderne er i nogle tilfælde bombeformede med knækninger ned gennem fronten, de kan være nøddetræsfinerede eller - sjældent - malede. Der kendes også eksemplarer som er med lak à la Kina. Der findes sådanne kommoder både med træ- og marmorplade. Benene på denne type går skråt udad og kan f.eks. ende i en smuk bladvolut. En anden type kommoder har lige svungen front, marmorplade og tøffelfødder. I modsætning til, hvad der er tilfældet i mange andre europæiske lande, sparer O. meget på bronzebeslagene, som han i videst muligt omfang erstatter med udskårne og forgyldte træornamenter.

 

Stort rokokochatol af Mathias Ortmann. Foruden finering og parketteri er det udsmykket med malede motiver, udskårne og forgyldte træ-ornamenter og forgyldte metalbeslag (Dansk privateje).

 

Chatollerne, hvoraf nogle stykker kendes, er ofte med marketteri og smukt udførte. Undertiden er bronzebeslag erstattede af forgyldte blybeslag, det gælder bl.a. nøgle skilte og hanke. Blindtræet i møblerne er gerne fyr. Samlingerne er grove, undertiden sjuskede. Det er i hovedsagen udseendet, der giver møblerne kvalitet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.211 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her