Logo

perlemor

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

perlemor (i middelalderlatin mater perlarum, perle-moder, d.v.s. musling) inderlaget af adskillige muslingearters skal, som lader sig save, skære og gravere


perlemor (oversættelse af middelalderlatin mater perlarum, perle-moder, d.v.s. musling) inderlaget af adskillige muslingearters skal, som lader sig save, skære og gravere.


Perlemor fås fra det glinsende lag på indersiden af perlemuslingens skal. Oprindelig var perlemorsarbejder en japansk kunst, fordi man havde de bedste muslingekvaliteter, awabi. I Europa anvendtes perlemor i stor udstrækning til intarsia-arbejder i 1600- og 1700-tallet.
Det indre skinnende lag af skallen af forskellige slags muslinger. Perlemor har været brugt til indlægningsarbejder i renæssance, barok og rokoko, ses også undertiden opskåret i større plader og anvendt til beklædning af æsker m.m., ikke mindst i empiren satte man pris på perlemor æsker med et graveret mønster. Perlemor ses også hyppigt anvendt i forbindelse med lak på japanske møbler og kunstgenstande.

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her