Logo

Portechaise - bærestol

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Portechaise - bærestol

 

portechaise [pårtesjæ.s] (fransk af porter, bære og chaise, stol) bærestol.

Portechaise - bærestol

 

Portechaise; Betegnelsen er sammensat af de franske ord for bære - porter og stol - chaise. Har været kendt siden oldtiden, og langt ned i 170O-tallet var det almindeligt, at standsperson er lod sig bære rundt i portechaise, fordi vejene var så elendige, at det var en lidelse at køre på dem og byens gader så smudsige, at man ikke kunne gå på dem uden at få tøjet ødelagt. Almindeligvis var det to mænd, som bar portechaise, men man har også kendt eksemplarer, som bæres af to eller fire heste.


De portechaise som antikvitetssamlere kan komme ud for, er næsten alle fra 1700-tallet og fra begyndelsen af forrige århundrede. De består af en lille kabine med sæde til en person, er udenpå betrukket med voksdug eller læder, hvis de da ikke er lakbehandlede. På hver side samt i fronten (sjældnere i bagvæggen) er der ruder, så passageren kan se ud. Indvendig er bedre portechaise polstrede og betrukket med fint klæde. På hver side af portechaise er der to svære metalbøjler hvorigennem bærestængerne blev stukket.


Portechaise - bærestol
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.368 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her