Logo

Rakkerglas

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rakkerglas

Brændevinsglas af den såkaldte »rakkerglas«-type

 

Brændevinsglas med en luftboble i den korte, kraftige stilk. Oprindelig skulle de, for at kunne kendes blandt andre glas, have træfod, fordi ingen ville drikke af samme glas som rakkerne. De ægte r. er meget sjældne, men der findes derimod en del, hvor en knækket stilk af sparsommelighedshensyn er erstattet med en aftagelig træfod. Det specielle engelske coaching glass, hvor stilken afsluttes med en knop, udgives undertiden for et r., men det stammer fra 1800-tallet og var beregnet på at tømmes i et drag og eventuelt fungere som en slags flaskeprop.
Ingen speciel glas type, men et glas, hvor foden er knækket af og måske samlet på ny i et metalbeslag eller er blevet erstattet af en drejet træklods. Et glas der så således ud, kunne ikke forveksles med de øvrige glas, man havde i husstand, og derfor fik rakkeren eller natmandsfolk, som kom forbi, deres snaps af netop dette glas, de var »urene folk« og dertil ofte smittebærere for mange uhyggelige sygdomme, og derfor ønskede ingen at dele glas med dem. Den almindelige brændevinsglas-type med svær, hul stilk, som i antikvitetshandelen går under navnet r. har intet som helst med r. at gøre (se iøvrigt brændevinsglas).

Folkelig betegnelse for et snapseglas med en luftboble i stilken og oprindelig med træfod. Fremstilledes på danske glasværker op til ca. 1870.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.189 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.