Logo

Rouen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rouen

 

Fransk fajancefabrikationscenter, hvor der fremstilledes fajance i to perioder, nemlig fra 1535-70 og derpå fra 1647 og til begyndelsen af forrige århundrede.
I den første periode produceredes der apotekerkrukker i den italienske maner dekoreret i farverne blå og gul. Dekorationerne består gerne af enkle portrætter i en bladkrans og med den øvrige del af fladen udfyldt med snirklede bladranker. Også gulvfliser med heraldiske motiver fremstilledes.
Den anden periode begyndte, da E. Poterat i 1647 fik et 40 års privilegium på fajancefremstilling i Normandiet. Senere kom flere fabrikker til - omkring midten af 1700-tallet var der 18.

 

Fajancebakke, Rouen, 1730-40


Man påvirkedes i begyndelsen meget af Delft og Nevers, hvis bleu persan man prøvede at efterligne. Der fremstilledes tallerkener og fade med brede faner som maledes med våbener og uhyrer og man tilvirkede vaser og pilgrimsflasker, som var prydet med kineserier i blå og murstensrød.

 


Omkring 1700 slår man ind på sin egen stil. Fade, bakker, tallerkener m.m. får en elegant udformning. Måske er kanten opbygget af småbuer, måske er den (fra ca. 1730) svunget i bløde tunger. Kantdekorationerne kan være raffinerede lambrequiner med omhyggeligt malede detaljer, og måske omkranser, de et centralmotiv, f.eks. en skål med blomster eller et overflødighedshorn med blomster. Opbygningen af mønstrene på runde skåle og fade kan være stjerneagtig, og tætte korsmønstre i rudeværk er en yndet dekoration. Mellem snirklede ornamenter ses åbne felter med putti, landskaber etc. I rokokoen er der ofte malet indianske blomster.
Efterhånden gik man fra dekoration i blåhvid over til polykrom bemaling. Først suppleredes den blå med okker og gul over i det orange, hertil kom siden en renere gul, grøn og rød. Fra 1770 kom også muffelfarver ind i billedet.
Rokokoen får en lidt tung fortolkning i R. fajancerne. Meget karakteristiske er kineserierne med fugle, sommerfugle og decor il la corne. Udbudet var stort. Der var bakkebordsblade, væg fontæner, terriner, ovne, spejlrammer, krucifikser og store buster, for blot at nævne et udvalg. I forrige århundrede forsvandt fajancefabrikkerne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.049 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her