Logo

safir

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

safir (af græsk sapfeiros, lazursten) blå eller blågrøn ædelsten

 

sa'fir (af græsk sapfeiros, lazursten) blå eller blågrøn ædelsten. En ædelsten af korund-gruppen, den findes i farverne blå, violet, orange, rosa og grønlig. Mørkeblå safir betegnedes førhen som hanstene og lyseblå som hunner, og man antog, at de kunne formere sig. De såkaldte hvide safirer forekommer næppe i naturen, det er alle syntetiske eksemplarer. Enkelte grå eller grågrønne safirer kan i kunstigt lys skifte farve til rødt ganske som alexandritten.


Iøvrigt ligger mange safirer i mellemtonefarver, de kaldes undertiden for fantasisafirer. Det er langtfra alle safirer, der er lige rene, og man træffer påmange uklare, grumsede eksemplarer, der kan også forekomme »silke« og stjerne i dem (se stjernestene).


Stjernesafirer har altid haft stort ry som amuletter, i Europa kaldte man dem sejrssten. Da safirer er langt almindeligere i betydelige stykker og forekomsten er meget rigeligere end rubinens, er den også billigere end denne korund. Safirer har været meget anvendt som smykkemateriale, både til brocher og ringe, og den ses indfattet i mange relikviekapsler og andet fornemt kirkegods.

 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.562 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her