Logo

Skakbrikker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skakbrikker

Skakbrikker udskåret af hvalrostand. Brikken t.v. fra det 12. årh., brikken t.h.fra det 14. årh. (Nationalmuseet).

 

Findes i mange materialer fra rav og ædle stene over skifer, kalksten og marmor til keramik, metal og træ. Det almindeligste er dog nok elfenben. Skak spillet går meget langt tilbage i tiden, og man har kendt det både hos kineserne, i Persien (skak er afledt af shah) og andre gamle kulturlande samt i Europa. Til eksportbrug og specielt beregnet på det europæiske marked har kineserne udført meget sirlige skakbrikker i hvidt og rødfarvet elfenben, selv foretrak de mere stilfærdige former. Muhamedanerne foretrak brikker opbygget af geometriske former. I renæssance og barok var det ikke ualmindeligt, at europæiske spil udfærdigedes med aktuelle personer som brikker, f.eks. med et lands konge, dronning og hærførere som de væsentligste brikker, og med en konkurrerende stats som spillets anden halvdel.

 

De originale skakbrikker var sandsynligvis norsk arbejde, skåret i hvalrostand i den tidlige middelalder, fundet i 1853 på øen Lewis, Skotland.
Kopier udført i "polystone" - sort eller hvid, højde 10 cm.

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.384 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.