Logo

Slibesten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
på de gamle gårde var en god s. et uundværligt tilbehør, på den sleb man knive og - ikke mindst - leer, så de var skarpe til høstarbejdet. S. var rund skiveformet og af sandsten, den kan have plads i et trug, som skulle fyldes med vand, så den hele tiden holdtes vædet, medens man drejede rundt med den og sleb knivsæggene - en »våd« slibning er nemlig langt mere holdbar end en »tør«. - I andre tilfælde klarede man sig ved i ny og næ at pjaske lidt vand over stenen fra en spand.
Gennem s. går en jernaksel med et håndsving - dog har man også haft s. der blev drevet med en fodpedal. Akslen hviler på trugets kant, på et par stolper eller - hvad man også brugte - på kanten af et par knækkede møllesten. Til landbruget havde man for det meste meget store s., medens de stene, som håndværkerne brugte, når deres redskaber skulle slibes, for det meste var mindre, og undertiden af en hårdere, tættere stentype.
Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 656 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.