Logo

Spilleborde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spilleborde

Spillebord af mahogni med serpentinefront og kelede ben. Chippendale ca. 1760

 

Til kort- eller brætspil, med kortskuffer og bakkeformode, runde hjørner til penge eller jetons kom frem i England i 1700-tallet og vandt derefter indpas i alle lande.

En gruppe ret forskelligartede småborde, som har det tilfælles, at man har dyrket et eller andet spil ved dem, f.eks. tavlebordet med skak mønsteret, mølle, tocadille etc. Måske er bordet med sammenklappelig plade, og brættets mønster kan være opbygget med intarsia eller - senere - marketteri.
Sådanne specialmøbler har man kendt længe, og det hænder, at eksemplarer fra renæssancen eller tidlig barok kommer i handelen.


I 1700-tallet bliver kortspil-borde almindelige. De er ofte med den ene pladehalvdel sammenklappelige, så de ikke fylder for meget, når de ikke er i brug. Enten hviler pladen så på udtrækkelige eller udsvingelige stave, eller pladen selv er drejelig, så den løse halvdel kan hvile på sargen, når den kommer ind over den. På mange s. er der udtræks- eller udsvingsplatforme til at stille lysestager på, og i pladens hjørner kan der være udhulinger til jetons, ganske som der måske i sargen er en eller flere skuffer til kort.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.594 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her