Logo

Stabelholder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stabelholder

Stabelholder af messing, barok

 

En stabel består af en lang væge, der er dyppet nogle få gange i tælle eller oftere - voks. Den er tyndere end et lys og kan ikke bære sig. Man har stabelen' rullet op og lagt om en s. Den mest primitive type består af en trækegle på fod. Foroven har keglen en fure, eller der er sat en metalsplint i den, hvor enden af stabelen føres igennem.
En s. af mere avanceret type er af messing, den har stamme på fod og foroven en klemme hvori stabelen fastholdes. øverst kan der være en hanefigur. Foden er en pladefod eller trefod.
I Nordtyskland og Sønderjylland var s. af en anden konstruktion almindelige. Her er stabelen ophængt på en horisontalt stillet akse hvorfra den trækkes op gennem et øje i den bøjle, der holder aksen. Endelig er der lukkede, tøndeformede s., hvori stabelen lægges og føres ud gennem et hul foroven. S. brugtes ofte i forbindelse med forsegling af breve, og fra 16- og 1700-tallet samt fra forrige århundrede kendes mange smukke eksemplarer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.032 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1201306-12-2017 22:27:43 john nowak
har lige købt en stabelholder med tre fod og en svane på toppen hvad ville den være værd hilsen john

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.