Logo

Tombak

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


Tombak (malajisk tambaga, kobber) guld-kobberlegering anvendt til smykker, i Europa også om kobberrig, rød messing.

 

Tombak er en guldgul (guldlignende) metallegering bestående af ca. 85% kobber og 15 % zink. Det har stor korrosionsbestandighed og er ret smidigt. Aurichalcum (orichalcum), der som møntmetal er brugt til nogle af de romerske møntnominaler, er som regel identisk med tombak.


Man lavede bl.a. skeer af tombak herhjemme i begyndelsen af 1800-tallet, da sølv ikke måtte anvendes til dette formål i den første tid efter statsbankerotten.


Den minder en god del om guld, men anløber i modsætning til dette, undertiden har man kaldt tombak for fattigmandsguld, og det har været anvendt til såvel smykker som til erstatning af guld f.eks. i spisebestik, således anvendtes det efter den danske statsbankerot i begyndelsen af 1800-tallet til at lave skeer etc. af tombak, fordi man på det tidspunkt ikke måtte anvende sølv til den slags.


I nyere tid har legeringen været anvendt til en nødmønt fra Westfalen og nogle 5 cent stykker 1942-43 fra Canada. Desuden er de tyske 5 og 10 pf. mønter platterede med dette materiale. Tombak er desuden anvendt til småmedaljer og jetons. – se Talmi.

 


..

 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.571 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her