Logo

Valnøddetræ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
det såkaldt europæiske v. er oprindelig et asiatisk og lilleasiatisk træ, som formentlig engang i den tidlige middelalder er indført til vor verdensdel i egenskab af frugttræ; det vokser her mest som dyrket, men er dog enkelte steder forvildet.
På egnede lokaliteter vokser v. ret hurtigt. Det er et fremragende møbeltræ, og når man taler om nød i forbindelse med møbler er det altid v., man tænker på.
Splinttræet i v. kan udgøre et bredt lag, det er gråhvidt, kernetræet er brunt eller gråt og gennemkrydses af årer af en stærkt varierende, ofte })krøllet« tegning. Den mest livlige tegning træffer man nærmest roden. Stammeknuder forekommer og kan, hvor de er store nok, give fornemt masurtræ egnet til drejerarbejder og - vel nok mest - til møbelfiner. Grobund, klima m.m. giver træ med forskellige strukturer, således er fransk nød grålig i tonen og har ret ensartet ved, italiensk er brunlig og har stærkere figurtegning. Kaukasisk v. er meget mørk året og masuragtigt uroligt i tegningen, persisk har tynde årer med et livligt forløb, dets farve er grålig.
Foruden til møbler er v. et fortrinligt billedskærermateriale, det er brugt til geværskæfter, allehånde drejerarbejder og forskelligt husgeråd.
I England var v. i tiden mellem ca. 1650 og 1730 et så yndet møbelmateriale, at man har kaldt epoken »the age of walnut«.
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 885 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• bispehue guldsmedelavets skytshelgen , servietfoldning eller blomst
• voksdugvoksdug, bomuld eller linned, på den ene side forsynet med lakagtigt lag af oliefarve...
• Kragstenkragsten, konsolsten

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!