Logo

Smede- og maskinværksted, Rynkeby, Fyn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Smede- og maskinværksted, Rynkeby, Fyn

 

Opført ca. 1880. Muret i gule sten med vinduer af støbejern. Bygningen har port og hejseværk ud til bygaden. Taget er dækket af maskinsten.

 

Smedien blev maskinfabrik            

Smedeværkstedet blev solgt til maskinbygger H.C. Henriksen i 1914. Indtil sin død i 1956 fremstillede han redskaber og maskiner til landbruget, f.eks. små tærskeværker, kværne og sækkeløftere. Han reparerede også landbrugsmaskiner og redskaber. Ud over sin egen produktion forhandlede han landbrugsmaskiner fra det kendte københavnske firma, Brd. Bendix.
I 1940-erne og 1950-erne begyndte man at påtage sig VVS-arbejde, og det blev en vigtig del af firmaets indtægter ind til det lukkede ca. 1980. Det blev efter H.C. Henriksens død videreført af hans søn, Erik Henriksen.
Smede- og maskinværkstedet fra Rynkeby afspejler udviklingen i industri og landbrug i andelstiden. Smede og maskinbyggere fulgte godt med i mekaniseringen inden for det danske landbrug i slutningen af 1800-tallet. De fleste af dem greb chancen for at tjene penge på nye produkter og på nye maskiner, og udviklede selv forskellige maskintyper til de lokale kunder.
Til op i 1950-erne var skoningen af landbrugets heste dog stadig en af de vigtigste indtægter for en landsbysmed. Derefter gik mekaniseringen med traktorer hurtigt. Smedene specialiserede sig i at servicere traktorer og lastbiler, eller specialiserede sig indenfor VVS-arbejdet, som tog rigtig fart på dette tidspunkt med nye vandværker, centralvarme og kundernes ønske om badeværelser.

 

Henriksen med svende og lærlinge foran værkstedets port

 

Erhvervet af Frilandsmuseet 2003. Åbnet 2007. Til værkstedet fra Rynkeby hørte en bolig, som ikke kommer til Frilandsmuseet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.221 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her