Logo

- Knobbindingsteknikker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Knobbindingsteknikker

En række grundteknikker i knobbinding er fælles for mange knob, fra de simpleste til de mest komplicerede Nogle teknik- ker letter håndteringen af reb, mens andre bruges til opbygning af knuder eller pæne afslutninger på knuder. Før man overhovedet begynder at binde knob, er det vigtigt at bruge tid på at lære sig disse teknikker og at øve dem så tit som muligt

 

BEDØMMELSE AF REBLÆNGDER

For at undgå at løbe tør for reb under binding af et kompliceret knob, kan man bedømme, hvor meget reb der skal bruges, ved først at binde et prøveknob. Er man i tvivl, så begynd med rigeligt reb.

 

Prøveknobet ligner det færdige knob

 

Det færdige knob

 

BINDING AF PRØVEKNOB Ved binding af et prøveknob følges vejledningen trin for trin, men uden at de detaljerede indstik foretages. Mærk rebet der, hvor knobet er afsluttet, før det løses igen.

 

ARBEJDE MED LANGE REBLÆNGDER

Det kan være tidrøvende at trække lange længder reb gennem et halvt afsluttet knob, og det kan let skabe forvirring. Forkort rebet ved at lægge det i en bugt eller et bundt, før det stikkes ind og trækkes igennem.

 

(1) Et reb, der skal stikkes gennem en part i knobet, lægges dobbelt, så det danner en bugt Stik denne bugt under pågældende part i knobet

(2) Træk tampen helt igennem. Et langt reb kan lægges tre- eller firdobbelt, før det stikkes ind og trækkes igennem

 

 

UDSNONING OG SAMMEN SNONING AF REB

Nogle knob bindes ved, at man først åbner (udsnor) og derefter igen sammensnor de enkelte kordeler på et treslået reb. Kordelerne kan snos sammen igen, så knobet afsluttes. Forsøg at bevare den oprindelige snoning i hver kordel.

UDSNONING AF REB

Sno forsigtigt to kordeler ud fra tampen på et treslået reb. Tape kordelernes tampe, så de ikke løber op, mens knobet bindes.

 

SAMMENSNONING AF REB

(1) Sno den øverste udsnoede kordel i den retning, den oprindelig blev snoet i. Placer tommelfingeren oven på kordelen.

 

(2) Pres kordelen ind under de to andre kordeler, og hold den fast. Hver af de følgende kordeler snos og lægges på denne måde, indtil den ønskede længde reb er snoet sammen.

 

DANNELSE AF ET ØJE

Øjer bruges som udgangspunkt for mange knob. En hurtig måde at danne øjer på er ved at sno et reb mellem pege- og tommelfinger. På denne måde opstår der ikke uønskede snoninger i rebet.

 

(1) Hold en længde reb i begge hænder. Den del af rebet, der skal ligge underst i øjet, holdes mellem pege- og tommelfinger.

 

(2) Idet rebet presses nedad, rulles tommelfingeren tilbage langs pegefingeren, så rebet snor sig under sig selv og danner øjet.

 

TILDANNELSE AF ET KNOB

For at blive pæne og effektive kræver mange knob yderligere stramning og tilpasning, efter de er bundet. Sørg altid for, at et afsluttet knob ligner det billede, som er vist af det færdige knob.

 

FJERNELSE AF SLÆK

(1) For at fjerne slæk fra et knob og få dets parter lige stramme, trækker man i rebet ved knobets start.

 

(2) Arbejd rundt i knobet, og træk i rebet for at stramme den netop løsnede part. Fortsæt med at stramme knobet op, og arbejd ud mod en tamp.

 

OPSTRAMNING AF KORDELENDER

Knob af udsnoede kordeler på et treslået reb strammes ved flere forsigtige træk i hver kordel efter tur. På denne måde bliver kordelerne lige stramme.

 

TILPASNING AF KNOBETS PARTER Skub knobets parter på plads, så de ligger tæt og regelmæssigt. Tørner kan snos stramt til med fingrene.

 

 

RULNING AF EN SPLEJS UNDER FODEN

Kordelerne på splejset reb strammes op under splejsningen. En afsluttet splejs kan gøres pænere, hvis man ruller den frem og tilbage under foden, så de indstukne kordeler fordeles jævnt omkring splejsen.

 

FORDOBLING AF ET KNOB

Ved at tråde en ekstra part reb med gennem et knob, bliver det fyldigere og mere solidt, og mange knob bliver desuden pænere. Vil man gøre det endnu fyldigere, kan man tråde rebet en tredje eller fjerde gang gennem knobet.

 

(1) Tampen af overskydende reb i starten eller afslutningen af et knob (eller, hvis dette anvises, af et andet reb) trådes tilbage gennem knobet til dets start eller afslutning.

 

(2) Før tampen gennem knobet, til alle dets parter er blevet fordoblet, og sørg for, at den anden part reb aldrig krydser over den første.

 

AFSLUTNING AF ET KNOB

Tampene på et afsluttet knob skal måske sikres med et bændsel, så knobet ikke går op Sikrede tampe skal afkappes yderst, så de ikke vikler sig sammen.

 

BÆNDSLING AF TAMPE

Bind en løs tamp til en nabopart med et bændsel.

 

AFKAPNING AF TAMPE

Kap tampene på et knob af med en skarp kniv. Tampene på en takling kan afkappes tæt på rebet. På andre knob skal der efterlades en kort stump reb, så tampene ikke går løs, når knobet belastes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.598 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her