Logo

Øksemønter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gruppen af øksemønter er meget varierende og falder normalt ind under de såkaldte »primitive betalingsmidler« Øksemønter

Øksemønt ca. 900-1500 e.Kr. fra Ecuador (Milagra Qyevedo) samt et par miniature øksemønter fra Mexico (Mitla).

 

Gruppen af øksemønter er meget varierende og falder normalt ind under de såkaldte »primitive betalingsmidler«. De tidligste øksemønter kan dateres til ca. år 220 og er fundet i Peru. Herfra bredte brugen sig til Ecuador, hvor der er gjort flere fund, som tidsmæssigt strækker sig fra 800-tallet, til spaniernes ankomst i 1500-tallet. Deres vej bredte sig mod nord, og eksemplarer er også fundet i Nicaragua. Omkring 900 kom de til Mexico, og fra de spanske erobrere har vi underretninger om deres anvendelse som bytteobjekter.

 

Oplysning om deres værdi er ret forskellig; eet sted angives, at 4 nye stykker betaltes med 5 spanske realer, medens 10 dårlige blev solgt til smeltepris for 1 spansk real. En anden kilde, spanieren Hachita de Cobre, angiver, at der gik 7 stykker på en spansk sølvreal. Der findes også nogle meget tynde særformer, der hovedsagelig har været anvendt som gravgaver.

 

Lit: Folk, vol.8-9 s.135-143 (Kbh.1966-67); WC 1970 Nr.76, 78, 79; Hosler, Lechtman & Holm: Axe-moneis and their Relatives, Washington 1990.

 


..

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 756 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.