Logo

Batzen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sølvmønttype, der fra slutningen af 1400-tallet fik stor udbredelse i Schweiz og Sydtyskland

Det Tysk-Romerske rige, Maximilian I (1486-1519): Batzen 1518.

 

Sølvmønttype, der fra slutningen af 1400-tallet fik stor udbredelse i Schweiz og Sydtyskland. Handelen havde på dette tidspunkt et behov for en mellemstor sølvmønt, hvilket bevirkede knaphed på de saksiske og bøhmiske groschen mønter. Derfor begyndte man i Schweiz at præge dicken (i Bern præget fra 1482), der var en efterligning af den italienske testone. Dicken-mønten kunne dog ikke dække behovet og var ikke rentabel, og eftersom den havde en værdi af ca. 1/3 taler, var der stadig behov for en groschen-lignende mønt. En sådan blev præget første gang i Bern i 1492 og andre kantoner, og sydtyske områder fulgte efter. Mønten var en dobbelt plappart (blaffert=½ groschen) til 4 kreuzers værdi, hvorfor der gik 18 batzen på en taler til 72 kreuzers værdi. Disse mønter fik snart navnet rollbatzen og senere blot batzen.

 

Ordets oprindelse er sikkert bjørnen, der var motivet på mønterne fra Bern. Der var dog stor forskel på de forskellige batzens indre værdi, og værdien af flere blev hurtig nedsat. En særlig dårlig batzenprægning begyndte efter 1500 i Salzburg. Indtil midten af 1530'erne blev prægningen endnu hyppigere, men også dårligere. Fra at have haft et sølvindhold på 1,87 g, faldt det til ca. 1,44 g, og mange af de gode groschen mønter er ommøntet til underlødige batzen. Salzburg prægede endnu i 1700-tallet et 4 kreuzer stykke, der benævnes Batzen. Der er også præget flerdobbelt, som f.eks. 12 og 24 kreuzer, der benævnes dreibätzner og sechsbätzner. I Schweiz brugte man i de enkelte kantoner batzen som møntenhed indtil 1850, hvor 1 B. blev 10 rappen. 10 rappen stykket kaldes den dag i dag batzen i den tysktalende del af Schweiz.

 


..

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.028 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.