Logo

Check

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 

Der er tilsyneladende ingen sikre oplysninger om, hvem der opfandt checken. Eksperter er uenige, men nogle mener at romerne fik ideen omkring 350 f.Kr. Andre giver Italien og Holland æren i det 16. årh. Omkring år 1500 havde hollænderne deponeret deres beholdninger hos vekselererne mod betaling, frem for risikoen ved at opbevare dem hjemme. Vekselererne enedes da om at samle og annullere fordringer (gæld) på grundlag af deres indskyderes skrevne ordrer - med andre ord checken.

 

I England begyndte folk i slutningen af 1600-tallet at deponere deres beholdninger hos guldsmedene. Kunder kunne skrive til guldsmeden og bede ham om at betale en bestemt sum til en person eller på hans ordre, eller til overbringeren af kvitteringen.

 

Den tidligst trykte check menes at være fra 1762 og fremstillet af Lawrence Childs i England. De, som modtog checks fra forskellige mennesker og trukket på forskellige banker, fandt det besværligt at skulle gå til de enkelte banker for at få betaling. Man deponerede derfor checks i sin egen bank, som derefter præsenterede dem for de udstedende banker ved hjælp af budbringere. Dette betød, at hvert bud skulle foretage mange ture om dagen til hver eneste bank.

 

Historien fortæller, at et træt bud stoppede på sin vej og gik ind i en lokal kaffestue. Da han satte sig, bemærkede han andre bankbude, og han kunne se, at hver bar et bundt checks trukket på den andens bank. I løbet af kort tid havde de udvekslet deres bundter af checks, og budene afkortede derved deres ture. Snart hørte andre bankbude om denne simple metode, og herefter samledes de alle på et bestemt sted og byttede checks - forløberen for den moderne Clearing-Central.

 

I Danmark blev checksystemet indført i 1857 af Privatbanken. Den første danske trykte check stammer fra denne tid.

 


..

 

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 546 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Tikal (Tical)Vægt og møntenhed anvendt i Siam (Thailand) og Burma. I Thailand kaldes den også for baht...
• Lats Lati eller LatuMøntenhed i republikken Letland 1922-1929
• Vendeltoft, O.P.O.P. Vendeltoft (1903-1991). Dansk agronom og redaktør med en levende interesse for mønter...
• Magdaion d'or (Magdaion)En særlig guldflorintype (florin d'or) præget i den senere halvdel af 1400-tallet i...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!