Logo

Daler mønt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Ordet afledt af den tyske taler (thaler), der er en forkortelse af joachimstaler og betegnelse for store sølvmønter, som greverne af Schlick i Joachimsthal udmøntede fra omkring 1519. Disse kaldtes »joachimsthaler grossen groschen«, kortere »thaler groschen« og til sidst blot thaler. Allerede inden dette tidspunkt var der i Tyrol 1486 udmøntet en stor sølvmønt kaldet guldiner (15 lødig), og fra omkring år 1500 udmøntedes en guldengroschen af vægt 29,23 g i Sachsen.

 

Thaier eller taler er således en fælles betegnelse for en ca. 30 g stor sølvmønt, som dominerede handelen fra 1500-tallet og op til efter midten af 1800-tallet. Den oprindelige taler er efterlignet i mange lande, og de efterlignedes navne er ofte afledt af ordet taler.

 

Således det skandinaviske daler (speciedaler, rigsdaler etc.), daalder i Holland, tallero i Italien, talar i Polen og dollar fra Amerika, hvorfra møntbetegnelsen er blevet optaget af mange andre lande.

 

Joachimstaler, der som handelsmønt kom vidt omkring, fik her andre navne, der var afledt af det oprindelige stednavn; således jacondale i Frankrig samt det russiske jefimok, der var afledt af det polske joachimik. Andre lande foretrak nye navne for denne mønttype. I Frankrig: ecu blanc, i Italien: scudo, i de sydlige Nederlande: dukaton og patagon, i England: crown og i Spanien: peso a ocho.

 

I Tyskland findes en mængde forskellige talere byggende på forskellige møntfødder (reichtaler, konventionstaler, kronetaler og vereinstaler). Mange talermønter er udmøntede som dobbelte eller flerdobbelte samt i mindre størrelser af værdi ½, ¼ eller ⅛ taler. En enkelt taler bliver dog stadig præget. Det er den østrigske Maria Theresia-taler 1780, som lige siden er blevet efterpræget i enorme mængder (ca. 500 mio. stykker) i bl.a. Wien, Prag, Günzburg, Milano, Venedig, London, Paris, Rom, Bombay og Bruxelles. Efter 1960 er det kun Mønten i Wien, der må præge den.

 

I Danmark kaldtes 2 krone-stykket 1875-1959 populært for daler, idet 1 rigsdaler ved overgangen til krone- og øresystemet i forbindelse med Den Skandinaviske Møntunion blev til et 2 krone-stykke.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.181 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her