Logo

Dansk Ostindisk Compagni

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Kompagniet blev 1616 oprettet af to indvandrende hollændere, Herman Rosenkrantz og Jon de Willum, der i 12 år skulle have monopol på ostindienhandelen samt handelen på Kina og Japan. Chr.4. indskød en ikke uvæsentlig del af aktiekapitalen, og 1618 afsejlede 5 skibe med kurs mod Ceylon - 3 kompagniskibe og 2 udrustet af kongen. 1620 oprettedes kolonien Trankebar på Sydøstindiens kyst, og en af de første mønter, der er slået derude, er en blykas med kompagniets monogram DOC (Dansk Ostindisk Compagnie).

 

Tilsyneladende var ingen kompagniskibe udsendt til Trankebar 1643-1669, en tid med mange hjemlige problemer, bl.a. krigen mod Sverige, og det er måske årsagen til, at der ikke findes een Fr.3. mønt fra Trankebar med DOC. monogram. Kompagniet ophævedes, men blev 1670 genoprettet, og 1671 -72 fik kompagniet udmøntet egne speciedalere med DOC-monogram på Den kgl. Mønt i København.

 

Alle trankebarmønter er i denne periode forsynet med DOC-monogram, og det samme er tilfældet under Fr.4. Året inden kongens død bevirkede et voksende underskud og mange uheld, at DOC måtte dreje nøglen om, da den indskudte kapital var tabt.

 

Et par år senere stiftedes Det kongelige oktroyerede Danske Asiatiske Compagnie, med en 40-årig kontrakt på Trankebar samt eneret til handelen på Kina. DAC monogrammet ses herefter på næsten alle trankebarmønter frem til 1777, da staten overtog kolonierne i Indien.

Kompagniet fik erstatning og fortsatte sin handelsvirksomhed. Det havde allerede tidligt hjembragt guld fra Kina, som man i København bl.a. 1746 fik møntet egne gulddukater af. At de var af kinesisk guld fremgår af indskriften på mønten: EX AURO SINICO, og at det var for kompagniet, fremgår af DAC eller KODAC, som ses på en fane.

 

I 1844 opløstes kompagniet, og året efter solgtes kolonien Trankebar til englænderne for 12½ lakhs rupies=1¼ mill rupees.

 


..

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 816 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.