Logo

Dobbeltpræg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Ved prægning med hammer og stempel af mindre mønter kunne det ske, at en møntblanket blev liggende mellem over- og understemplet og blev præget to gange. Dette giver ofte forvirrende møntbilleder, som kan gøre bestemmelsen af mønten særdeles svær.

 

Ved større mønter, der krævede eet eller flere slag, opstår en anden form for dobbeltpræg, der er knap så forvirrende. For det meste sad understemplet i en stor træblok, og når man slog på overstemplet med hammeren, gav understemplet ofte lidt efter, hvilket bevirkede, at det »slog igen«, så stemplet og hammeren hoppede ganske lidt op for derefter at falde ned og lave et lille aftryk, der måske ikke var helt præcist, oven i det første slag. I de tilfælde, man skulle slå to gange for at få en større mønt fuldt udpræget, var det ikke sikkert, at stemplet i andet slag var placeret nøjagtig som under første slag. Ofte kunne det have drejet sig en anelse, hvorved det fremkomne dobbeltpræg især blev synlig ved kanten og i omskriften.

 

Ved moderne masseproduktion af mønter fremstilles arbejdsstemplerne ud fra en patrice, som trykkes eller slås ned i stemplet, og herved kan der ved uheld opstå dobbeltpræg, som, hvis det ikke opdages, resulterer i en produktion af mønter, der alle har nøjagtigt samme dobbeltpræg.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.420 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her