Logo

Drachme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Navnet på en antik græsk sølvmønt samt en vægtstandard, der den dag i dag bruges af mange lande  Drachme

Makedonien, Alexander III, d. Store (336-323): Drakme fra Milet.

 

Navnet på en antik græsk sølvmønt samt en vægtstandard, der den dag i dag bruges af mange lande. Ordets oprindelse er dog fra før møntens fremkomst, idet det betød »en håndfuld«, der igen kom fra et ord, der betød at holde eller at omfatte, og dermed mentes, hvor mange jernspyd (obol) der kunne holdes i een hånd. Dette var et førmonetært system med barrer (talent) etc. som byttemiddel. Der kunne normalt holdes 6 spydspidser i hånden, og derfor blev inddelingen af mønterne det samme:

 

1 drachme=6 oboler; 100 drachmer= 1 mine; og 6000 drachmer=1 talent.

 

De første drachme-mønter er antagelig fra omkring år 600 f.kr. Det var dog ikke 1 Drachme-mønter, der prægedes flest af, men didrachmer og tetradrachmer. Drachmens vægt er forskellig; dels er den præget efter forskellige møntfødder (attisk, korintisk, eubøisk etc.), og dels sank vægten inden for den enkelte møntfod ofte en smule. Den attiske Drachme havde en vægt på ca. 4,2 g. Mønten blev præget i hele det græske rige og foruden Drachme fandtes hemidrachme (½ D.), didrachme (2 D.), tridrachme (3D.), tetradrachme (4 D.), oktadrachme (8 D.), dekadrachme (10 D.) og dodekadrachme (12 D.).

 

Alexander d. Store prægede store mængder af drachmer, der nåede så langt mod øst som over til Indien. Partherne fra ca.250 f.Kr. - 226 e.Kr. og senere sassaniderne indtil 651 e.Kr. har hovedsagelig præget Drachme.

 

I Ægypten var Drachme i kejsertiden en stor bronzemønt. I 1400-tallet blev Drachme og ½ Drachme præget af korsfarerne i Akkon. De havde dog kun navnet tilfælles med det antikke forbillede, idet de mest lignede de arabiske dirhemer.

 

Efter kongeriget Grækenlands grundlæggelse i 1831 blev Drachme landets hovedmønt.

1 Drachme=100 lepta. Denne nye Drachme var af sølv, men 1926 blev den til en kobbernikkelmønt, og siden 1988 er mønten mindste skillemønt og af bronze.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.765 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her