Logo

Duit (Doit, Døjt, Deut)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Siden 1300-tallet betegnelse for en mønt i Nederlandene på ¼ groat eller ⅛ stuiver, oprindelig af sølv. Fra 1573 kun præget i kobber. Spanierne har til deres besiddelser i de sydlige Nederlande (Spanske Nederlande) ladet præge ½ duit, duit og dobbelt duit=4 patard. De forenede Nederlande, dvs. de 7 nordlige provinser fortsætter hver udgivelsen af duit indtil de urolige år omkring 1797. Mønten er også præget i Cleve under Brandenburg-Preussen. På grund af møntens ringe værdi (¼ skilling dansk) blev den ikke regnet for meget, og derfra udtrykket »det er ikke en døjt værd«.

 

Duit mønter blev i stort antal udmøntet til Hollandsk Ostindien (Indonesien). De sidste præget 1802-26 bærer indskriften 5 1/16 G, hvilket betyder, at 5 stk duit=1/16 gylden. I 1802 var forholdet ellers blevet ændret til at 6 Duit=1/16 gylden, men dette blev ikke ændret på de følgende mønter. Mønter præget 1833-40 med værdiangivelsen 1 eller 2 CT er reelt duit og dobbelt duit, der er videreført i decimalsystemet som cent og 2 cents. I Ostindien gik der 100-120 Duit på en rupie eller gylden. Omkring 1850 skal der have været 4000 millioner stykker duits i omløb i Ostindien. Samtidig var for 21 millioner sedler (recepissen) i omløb, men de blev inddraget 1854 samtidig med, at man begyndte at nedbringe mængden af de ældre duitmønter.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.177 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her