Logo

Feudale mønter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

var resultatet af et særligt møntsystem, der i middelalderen blev praktiseret mange steder i Europa. En møntherre fastsatte en tvangskurs, der naturligvis var højere end møntens faktiske metalværdi. Ligeledes kunne han bruge møntfornyelse (tysk: Münzerneuerung) ved tvangsomveksling, som man f.eks. gjorde i Danmark i begyndelsen af 1300-tallet, hvor 3 gamle mønter skulle afleveres for at få 2 nye, der endda var ringere end de forrige. Det sted i Europa, hvor det feudale møntvæsen optrådte særlig tydeligt, var i Frankrig, hvor det blev praktiseret indtil slutningen af 1600-tallet.

 

Oprindelig var der over 300 møntherrer, mere eller mindre trofaste overfor kongen, samt diverse kirkefyrster og abbedier. Omkring 1315 skete store ændringer, og da den franske konge skulle bruge penge til 100 års-krigen, blev antallet af feudalherrer med møntret indskrænket til ca. 30.

 

Omvekslingerne i Danmark har været for intet at regne mod det, der skete i Frankrig, idet der i 1348 fandt omveksling sted 11 gange, i 1349: 9 gange, i 1351: 18 gange osv. Her bestod gevinsten hovedsagelig i, at man tillagde mønten et højere pålydende. Først efter 1430 indtraf bedre forhold for Frankrigs møntvæsen. I 1600-tallet prægede kun få områder, f.eks. Orange, uafhængigt af kongen.

 

Tyskland havde ligeledes problemet, hovedsagelig i 1200 og 1300-tallet, idet de omvandrende købmænd, hver gang de passerede en af de utallige grænser mellem de mange små hertug- og fyrstedømmer, var nødt til at veksle til nye mønttyper, hvilket gav dem tab.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.409 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her