Logo

Glashandelsperler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brugtes som et førmonetært betalingsmiddel blandt folkeslag, som havde tilbyttet sig dem, men som ikke selv kunne fremstille dem

øverst cheoronperler. Nederst »melonperler« fra Vest. Ny Guinea og antagelig af kinesisk oprindelse og i brug ca. 1650-1840.

 

Brugtes som et førmonetært betalingsmiddel blandt folkeslag, som havde tilbyttet sig dem, men som ikke selv kunne fremstille dem. De tidlige ægyptere og fønikiere benyttede perler af forskelligt farvet glas som bytteobjekter ved handel med Afrikas forskellige folkeslag. Da romerne nåede til England, medbragte de slaver med blå glasperler, som man mente kunne være af fønikisk oprindelse. De blev dog hurtigt sjældne og erstattet af importerede. I nyere tid har geologer i Ghana fundet ud af, at de gamle blå glasperler var et biprodukt ved tidligere udsmeltning af jern fra laterit, hvorved der dannedes glas i slagge-resten. Da europæerne begyndte at indføre jern i Afrika, holdt den lokale jernudvinding op, og de blå glasperler forsvandt.

 

De største centre for perlefremstilling i Europa lå i Murano/Venedig, Amsterdam samt i Bøhmen & Mæhren, hvor der i århundreder fremstilledes farvede glasperier af forskellige typer til indkøb af råvarer. Til bytte for guld brugtes bestemte typer, medens andre brugtes til at handle elfenben for, og andre igen blev brugt til køb af palmeolie og slaver. De mest kendte er nok aggriperlerne, mens en anden populær perletype er chevran perler (Bakim Mutum). Den var oprindelig de afrikanske høvdinges favorit og blev båret sammen med løvetænder og andre amuletter for at demonstrere kraft og virilitet. Chevronperlerne er fremstillet i Murano ved Venedig fra ca. 1490 og frem til vor tid. Amsterdam havde også en produktion af disse perletyper fra ca. 1600-1750, og en del heraf eksporteredes bl.a. til de nordamerikanske indianere.

 

Se også: Handelsperler.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.264 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her