Logo

Guld

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Det kemiske symbol AU er forkortelse for det latinske aurum, ædelmetal med høj specifik vægt (vægtfylde) 19,33 g/cm3. Anvendt som bytteobjekt i form af ringe, barrer eller guldstøv. De ældste mønter er præget i Lydien i Lilleasien fra ca. 640 f.Kr. af elektron, en naturlig blanding af guld og sølv; og mønter af rent guld er tilkommet ikke længe herefter. Hos grækerne var udmøntningen af guldmønter relativt begrænset, hvorimod romerne havde en omfangsrig guldudmøntning. Disse mønter vandrede med tiden op gennem Europa og er bl.a. fundet i Danmark.

 

I Europa spillede guldmønter ingen rolle i middelalderen, men med udmøntningerne sydfra, f.eks. i Firenze og Venedig i 1300-tallet begyndte en ny æra for guldmøntprægningen. Bøhmen var en vigtig producent af guld, ligesom diverse tyske floder leverede guld (flodgulddukater). I senmiddelalderen fik man guld fra Afrika ad forskellige handelsruter og fra 1400-tallet fra Portugals handel på Senegal. I 1500 og 1600-tallet kom det meste guld fra de spanske besiddelser i Amerika, og i 1700-tallet var Brasilien den store leverandør.

 

Store fund i USA og Australien i 1850'erne bevirkede, at mange lande i panik gik over til sølvmøntfod. I dag spiller guldmønter ingen rolle som officiel omsætningsmønt, og de guldmønter, der udmøntes i dag, må stort set alle betragtes som samler- eller investeringsobjekter.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.413 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her