Logo

Hebræermønter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Danske krigsmønter slået i anledning af den svenske general Lennart Torstenssons indfald den 12. dec. 1643 i Jylland uden krigserklæring. Der er præget både dukater og diverse sølvmønter, der alle på bagsiden bar indskriften:

JUSTUS JEHOVA JUDEX (Gud er en retfærdig dommer) hvor Jehova var skrevet på hebraisk.

 

Dermed hentydede Chr.4. til det lumske svenske overfald. Kongen har selv designet mønten, hvilket fremgår af et brev af 20. jan. 1644 til rigshofmester Corfitz Ulfeldt: »Efter at jeg i Jesu navn agter at lade gøre mønter på Københavns Slot, da sender jeg her en model af papir, hvorefter du skal lade gøre stempler til at præge mønten med«. Produktionen af den ringe sølvmønt begyndte 1644, og tilsvarende udmøntninger fandt sted i Norge og Hertugdømmerne (Glükstadt).

 

Af sølvmønter blev der præget 2 og 1 mark samt 4 skilling. Profitten for kongen var stor, og mønterne blev senere nedsat i værdi, men vedblev at cirkulere meget længe. I 1788 findes en bestemmelse, efter hvilken hebræere skulle modtages efter vægt og prøve, og så sent som 1813 står der 27. feb. i Rigsbankens bekendtgørelser, at bl.a. justus judex eller hebræer 2 og 1 mark skal regnes for 9½ lødige (finhed 0.590).

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.836 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her