Logo

Judenpfennige

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

En række pfennig- eller heller-lignende kobberstykker, som ikke er præget af officielle instanser, men af jøder omkring Frankfurt i begyndelsen af 1800-tallet og sat i omløb. De går undertiden under navnet »Frankfurter Judenpfennige«. Møntvæsenet var nedbrudt efter frihedskrigen i de tyske stater, og der manglede især kobberskillemønt. For ikke at forfalske ægte mønter fremstilledes fantasiprægninger til omsætningen. De bar fantasivåbenskjold eller fantasibilleder og havde fantasimøntnavne som »atribuo«, »halbae« eller »theler«.

 

Årstallene på disse stykker ligger mellem 1817 og 1822. Der findes dog også tidligere årstalsangivelser som 1703 og 1740, selvom de er præget i 1800-tallets start. Det var tilsyneladende en god forretning for dem, der udgav disse fantasimønter - mønter, som både skal være præget i Holland og England, såvel som i Frankfurt området. En jøde skal i året 1820 have tjent ikke mindre end 54.000 gylden på denne trafik. I løbet af 1820'erne fik man så meget kontrol med møntomløbet, at stykkerne forsvandt igen, hvilket også skyldtes det preussiske møntpoliti. Ca. 20 forskellige typer er kendt.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 959 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.