Logo

Juliusløser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Betegnelse for en op til 16-dobbelt taler udmøntet af hertug Julius (1568-1589)

Lüneburg-Celle, Christian Ludwig (1648-1665); Löser (juliuslöser) til 2 reichstalers værdi.

 

Betegnelse for en op til 16-dobbelt taler udmøntet af hertug Julius (1568-1589). De første er præget 1574 og bærer på forsiden et portræt af hertugen, medens hans våben støttet af to vildmænd findes på bagsiden - begge motiver omgivet af personificerede planeter og stjernetegn samt to skriftrækker. Man kender ikke den egentlige årsag til disse udmøntninger, men antagelig har den store sølvproduktion i Harzen været inflationsskabende.

 

Ved at tvangssælge disse mønter til befolkningen med påbud om at beholde dem, havde man dels stoppet inflationen og dels ophobet et rentefrit sølvforråd hos befolkningen, og mønterne kunne i nødstilfælde altid indløses af hertugen. Som bevis for at man stadig havde sine løsere, måtte man årligt forevise dem for øvrigheden.

 

I omskriften på den første mønt anføres navnet Julius Løser. Denne benævnelse er lånt fra hamburgerportugaløseren, som fra 1560 var blevet præget som en efterligning af en portugisisk guldmønt. 1574-prægningen blev efterfulgt af yderligere udmøntninger i 1576 og 1588. Der findes mange sådanne store mønter præget efter denne tid af andre herskere. Disse er med urette kaldt løsere, selvom det havde været rigtigere at kalde dem schautaler (skuedalere) eller ausbeutetaler (udbyttedalere).

 

Den sidste af de store mønttyper er præget under Ernst August i 1688. Mange af de enkelte typer er præget med samme stempelpar, men på forskellige blankettykkelser, således at der fremkom stykker på fra 1½ til 16 talers vægt. Bagefter har man indslået værdien, idet dette var billigere end at skulle skære et stempel for hver værdi.

 

Fra Danmark har vi noget lignende i de store breddalere, der blev udmøntet under Chr.4.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.719 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her