Logo

Kongelige Mønt- og Medaillesamling, Den

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

kan føres direkte tilbage til Fr.3.'s Kunstkammer. Senere danske konger har med flid samlet mønter og interesseret sig for området, og 1739 blev Guldsamlingen på Rosenborg, Kunstkammersamlingen og Chr.6.'s nylige køb af Niels Foss's 5000 mønter store samling slået sammen i et møntkabinet, der blev indrettet på Kunstkammeret. Efter at samlingen 1780-82 var blevet overflyttet til Rosenborg og et par år senere blev opstillet i nydesignede skabe og montrer af billedhuggeren Johs. Wiedewelt, talte man igen om »Det kongelige Kabinet«.

 

Som officiel dato for etableringen regnes den 28. marts 1781, da man modtog den afgørende kabinetsordre om at etablere »det kongelige Mynt- og Medaille Cabinet« i to værelser i Rosenborgs mellemetage. Kabinettet tilhørte kongen, men grundloven 1848 medførte en ændret øversteledelse for Møntkabinettet. Det overgik til staten. 1867 flyttedes samlingen til Prinsens Palæ, hvor den nu befinder sig. Samlingen fik samtidig navnet Den kgl. Mønt- og Medaillesamling, og blev 1892 en del af Nationalmuseet.

 

Lit: Flensborg: Viden om mønter s.89-96 og Den kongelige Mønt- og Medaillesamling 1781-1981 begge med yderligere litteraturfortegnelse; NNF-Nytt marts 1981 s.64-69·

 


..

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 746 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.