Logo

Kongevand

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kongevand

 

Betegnelse for en blanding af 3 dele saltsyre og 1 del salpetersyre, der kan opløse selv det ædleste af alle metaller (kongen blandt metaller) guld. Møntsamlere anvender i første række kongevand til at af forgylde sølvmønter.

Kongevand

Kongevand

Guld opløses ikke engang i koncentreret salpetersyre, men kun i en blanding af koncentreret salpetersyre og koncentreret saltsyre. En blanding af 25% koncentreret salpetersyre med 75% koncentreret saltsyre kaldes fra gammel tid kongevand. I kongevand sker følgende reaktion:

Kongevand

Guldet opløses i denne blanding, fordi der dannes en temmelig stabil ion AuCl4–. Der findes mange sammensatte ioner med et metal og et antal oxygenatomer bundet sammen, fx MnO4–. AuCl4– er tilsvarende en sammensat ion, men med chlor i stedet for oxygen. Hvis man inddamper opløsningen dannes den korresponderende syre: HAuCl4, der er et fast, gult stof.

 

Kongevand

Niels Bohr, James Franck og George Hevesey på terrassen ved Institut for Teoretisk Fysik i 1935. Niels Bohr foranledigede, at Hevesey opløste Francks Nobelmedalje i kongevand.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (22 stemmer)
Siden er blevet set 3.689 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her