Logo

Kronologi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Inden for numismatikken bruges begrebet kronologi især ved tidsfæstelse af udaterede mønter. Det gælder om at opstille mønterne i rigtig rækkefølge, og det gøres normalt ved hjælp af stempelstudier. Fremstillingsmetoden for antikke mønter og middelaldermønter var hammer og ambolt prægning. Ved denne metode sad understemplet fast i en ambolt eller stor træblok, medens overstemplet blev holdt i hånden og derfor oftere var udsat for at blive ødelagt.

 

Det er normalt, at et understempel holder samme tid som tre overstempler og derfor opstår mange forskellige stempelkoblinger. Det kan hjælpe til at bibringe møntrækken en relativ kronologi. For at få fastlagt, hvilken ende af rækken, der er ældst, bruger man f.eks. stilkriterier, vurdering af stempel- og brugsslid og vejning, ligesom man ser på ting som overprægninger, kontramarkeringer og eventuel epigrafi.

 

Ved at sammenligne iagttagelserne med andre fund indeholdende tilsvarende mønter dateret ud fra deres fundsammenhæng, bevæger man sig mod det punkt, hvor man opnår en absolut kronologi, dvs. at hver mønt kan dateres inden for ganske snævre rammer.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 950 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.