Logo

Læderpenge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Læderpenge har fra tidlig middelalder været brugt adskilige steder og i særlige situationer som belejring etc.

Nødpenge fremstillet af læderstykker. der var beregnet til forsåling, af firmaet Vogl i Mattinghofen (Oberöstereich) i 1920. 10 (heller) og 1 (krone). Formindsket gengivelse.

 

Læderpenge har fra tidlig middelalder været brugt adskilige steder og i særlige situationer som belejring etc. Den byzantinske kejser Konstantin V (741-775) skal have brugt L. under en belejring 743, og dogen Domenico Michieli anvendte ligeledes dette betalingsmiddel omkring 1122. Desuden skal L. være brugt af Johan af England og af Ludvig IX under sit fangenskab samt af Kejser Friedrich II under belejringen af Faenza 1241. Disse stykker skal senere være blevet ombyttet med augustal guldmønter. Øen Man har i årene 1570-1580 anvendt en art skillemønt af læder, og i Leyden udgav man 1574 en lædermønt under den spanske belejring.

 

I Nord-, Midt- og Østeuropa findes beretninger om læderpenge med en sølvnagle igennem, men de fleste er dog såkaldte vandresagn. Efter 1. verdenskrig er af en by i Østrig udgivet sålelæder i forskellige udformninger med indstemplet værdi. Pengesedler trykt på læder eller spalt kendes i utallige eksempler.

 

Lit: KL II sp.73-76; Fortid og Nutid bd.16 s.33-58; NNÅ 1947 s.1-26; NNUM 1946 s.169-172.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.288 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her