Logo

Møntsæt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Betegnelse for et sæt mønter fra samme land, enten præget med samme årstal eller repræsenterende et forslag til nye typer etc. Fra Møntens side er sådanne præsentationssæt ofte lagt i specielle æsker fremstillet til mønterne.

 

Fra Danmark findes fra 1584 det såkaldte Dronning Sophias gavesæt, der består af guldmønttyper, som Fr.2. havde ladet præge på møntværkstedet ved Frederiksborg.

 

Fra England kendes proof-sæt (medaljeprægssæt) fra 1650'erne, og USA har fremstillet præsentationssæt mellem 1792 og 1816. Mange af præsentationssættene var beregnet til godkendelse hos møntherren, dvs. ofte landets regent eller hersker, men sættene fandt også anvendelse som gaver til højtstående udenlandske personer.

 

I dag forstås ved møntsæt gerne de årgangssæt, som stort set alle landes nationale møntværksteder præger til samlere hvert år - ofte i kvaliteter, der er bedre end de normalt cirkulerende mønter.

 


..

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 732 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.