Logo

Møntvægt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Møntvægte var kendt allerede i antikken. De var en forudsætning for at bruge ædelmetal som betalingsmiddel

Fransk møntvægt med tilhørende møntvægtlodder udført af Dominique Pasqual ca. 1750.

 

Møntvægte var kendt allerede i antikken. De var en forudsætning for at bruge ædelmetal som betalingsmiddel. Mange tidlige møntbetegnelser som shekel, stater, libra, litra og unica er afledt af vægte eller begrebet at veje. Moneta (luno Moneta), romernes møntgudinde, er afbildet med sin attribut, en vægt.

 

I romersk tid fremstilledes specielle vægtlodder (exagium) til kontrol af mønternes vægt, og senere har byzantinere og arabere flittigt anvendt møntvægte og møntvægtlodder.

 

I Europa er fundet nogle få vægte fra merovingisk og karolingisk tid, men først med guldmønternes fremkomst i 1300-tallet blev møntvægten et uundværligt hjælpemiddel for handelsfolk og pengeformidlere.

 

Møntvægte kan ikke anvendes uden brug af møntvægtlodder, og man fremstillede derfor sæt af vægt og møntvægtlodder, der modsvarede de mest kendte og kurserende guldmøntryper. Mange af disse møntvægtsæt er fremstillet i Nürnberg, Køln og Amsterdam fra 1500-tallet, indtil brugen gradvist ophørte i løbet af 1800-tallet.

 

Fra Danmark kendes bl.a. 3 møntvægtlodder præget på Mønten i Altona med originalstempler til 1 speciedaler, 2/3 sp. og 1/3 sp. Bagsiden er plan bortset fra det indhuggede kronede C 7. Lodderne brugtes i forbindelse med en møntreform. Specielle æsker med vægte og møntvægtlodder fremstilledes af instrumentmager familien Kruse i Elberfeld, i dag en del af Wuppertal. Mange ældre møntvægtsæt er flot udsmykkede indvendig i kasserne med træudskæringer og indklæbede tryk med scenerier samt afbildninger af de tilsvarende møntvægtlodder. Senere nøjedes man med fremstillerens navn og årstal.

 

Lit: Sheppard & Musham: Money Scales and Weights. London 1975; Knijnsberg: 300 Muntgewicht Doosjes. Amsterdam 1983; P. Flensborg: Møntårbogen 1976 s.200-202.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.946 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her