Logo

Møntvalseværk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

(engelsk: Roller Press, tysk: Walzenpragewerk). Valseværk, der i stedet for glatte valser har møntstemplerne graveret i valserne. Mellem disse valser kørte man en flad stang igennem, som modtog valsernes præg. Bagefter blev mønterne klippet eller stanset ud. Maskinen opstod midt i 1500-tallet, og på valserne var normalt indgraveret 4-6 stempler. Metoden var dog for kostbar. Hvis eet af stemplerne gik i stykker, måtte man enten skabe en helt ny valse med 4-6 nye stempler, eller også kassere hver 4. eller 6. mønt. Problemet blev løst med de såkaldte lommevalser, dvs. løse stempler, der blev sat ind i valsen.

 

I Danmark begyndte den første valseprægemaskine at producere mønt i martsl april 1582, og mange af de senere danske kongers mønter er fremstillet ved hjælp af denne teknik. l Sverige indførtes valseprægning fra 1625, og den ophørte i Avesta ca. 1715. Det var også på dette tidspunkt, at man ude i Europa forlangte af få de større mønter forsynet med rand-ornamentik for at forhindre filing, skrabning eller klipning. Til produktion af mindre skillemønt var maskinen i brug i Tyskland indtil 1790'erne.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.587 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her