Logo

Maundy Money

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Skikken, med at den engelske konge eller dronning uddeler specielle mønter til fattige Skærtorsdag (Maundy Thursday), går langt tilbage i tiden. Handlingen har sit oprindelige udspring i biblens beretning om Jesus, der natten før sin korsfæstelse ydmygt vaskede disciplenes fødder og sagde: »Jeg har givet jer et eksempel på, hvordan I skal gøre, som jeg har gjort jer«, (Joh.13.15). Denne skik har været anvendt i kirkelige kredse og blev senere en skik, som kongen eller dronningen deltog i.

 

1213 skal kong Johan have givet 13 mænd hver 13 pence på Skærtorsdag. Senere blev det almindeligt, at kongefamilien på denne dag uddelte klæder og penge samt vaskede de fattiges fødder. 1556 foretog dronning Marie dette ceremoniel, idet hun uddelte klæder samt 41 punge, der hver indeholdt 41 pence - 1 penny for hver af sine leveår. Skikken kaldtes Royal Maundy.

 

Fra 1572 erstattede Elizabeth I bortgivelsen af kongelige klæder med en rød pung indeholdende 20 shillings. Fra 1582 berettes, at der blev givet 48 kvinder hver en hvid og rød pung indeholdende 20 shillings, og i 1595 fik 57 kvinder hver overrakt en rød og hvid pung. Senere blev det skik at give 20 shillings plus et antal pence svarende til regentens alder.

 

Egentlige mønter specielt til dette formål (maundy-money) kendes fra slutningen af 1660'erne, og første daterede maundy sæt bærer årstallet 1670. Det bestod af værdierne 4 pence (groat), 3 pence, 2 pence (½ groat) og penny. Indtil 1909 kunne enhver med bankkonto bestille sæt af maundy-money, men dette er forlængst afskaffet. Uddelingen af punge foregår i dag uændret.

 

Ved første runde får hver af de udvalgte kvinder en grøn pung med 1,75 pund, medens mændene får en hvid pung med 2,25 pund. Ved anden uddeling får hver af kvinderne og mændene to punge; en rød med 1,5 pund i stedet for naturalierne i kød, fisk, brød og øl og 1 pund som erstatning for klæderne. Endelig følger en hvid pung med de særlige maundy mønter, så mange pence, som regenten er fyldt år.

 

Lit: MN 1974 s.108-111; B. Robinson: Silver Pennies and the Linen Towels. The Story of the Royal Maundy (London (992).

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.695 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her