Logo

Mokko (Moko, Muko, MokoMoko)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Betalingsmiddel fra øen Alor, en af Sundaøerne - den kæde af øer, der strækker sig østover fra Java og Bali. En mokko er en timeglasformet bronzetromme med fire hanke, rigt dekoreret og 40-60 cm. høj. Legenden fortæller, at den oprindelig blev fundet i jorden. Senere er efterligninger af urformen antagelig fremstillet på Java og eksporteret til Alor, hvor den var gængs betalingsmiddel. Mokkoerne inddeles efter alder og sjældenhed, og deres pris lå omkring år 1900 mellem 2 og flere hundrede hollandske gulden; ja enkelte meget gamle eksemplarer kunne være 3000 gulden værd.

 

Alle typerne havde forskellige navne og havde forskellig værdi. Dette medførte, at man kunne betale med en værdifuld og få penge tilbage i form af een eller flere mindre værdifulde mokkoer. I 1914 forsøgte hollænderne at ødelægge så mange af disse mokkoer som muligt, for herefter at kunne meddele, at det nu kun var de hollandske sølv- og kobbermønter, der var gyldige i den daglige handel. Det blev dog tilladt at mokkoer kunne anvendes ved brudekøb.

 

Værdien af disse mokkoer afhang ikke af tilstanden, men kun af alderen. Ved siden af mokko brugtes svin og sønderslåede gonggonger som betalingsmiddel. På grund af hollændernes drastiske fremfærd er antallet af mokkoer i dag begrænset og prisen høj på velbevarede stykker.

 

Lit: Der Primitivgeldsammler. 1987 hefte 3 (22) s·72-83 (med god bibliografi), 1990 hefte 30 s.61-63, 1992 hefte 36 s.78-89, 1993 hefte 40 s.100-102.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.321 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her