Logo

Pari

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Pari kalder man kursen på mønter og pengesedler, når prisen, der må betales for dem, er lig deres pålydende værdi. En mønt står over pari, hvis den bliver udgivet til en højere værdi, end dens metalværdi, dvs. at mønten betinger en opgæld, eller at der er tale om agio.

Står mønten under pari, er der tale om tab, underkurs eller disagio.

 

Når mønter tilhører samme møntsystem, taler man kun om kurs, hvis deres indbyrdes ombytningsforhold afViger fra deres nominelle værdi forhold. Ellers forstår man ved pariværdi det samme som den nominelle værdi. Mønter siges at være i pari, så længe de indbyrdes kan ombyttes i overensstemmelse med deres pålydende. Ved mønter af forskellige systemer (møntfødder) vil værdi forholdet være bestemt af metalindholdet, og mønternes pari beregnes ved sammenligning af metalværdien ud fra udmøntningsformlen.

 

Pengesedler, der i ældre tid sattes i omløb og blev gjort uindløselige, faldt ofte i kurs over for mønter i sølv og guld. Først når der var fuld tillid til sedlerne igen, og staten evnede at indløse dem til fuld møntværdi, taler man om, at sedlerne har nået pari igen.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.032 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.