Logo

Patrice

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Patrice er et positivt stempel, der bruges som led i fremstilling af de endelige arbejdsstempler: Matricer, der er i negativ. I ældre tid, hvor stemplerne blev skåret negativt og direkte, var der ikke brug for patricer - højst delpunsler. Ordet patrice kommer af det latinske »pater« = fader, og matrice kommer af det latinske »mater« = moder.

 

Patricen bliver normalt til i en reduktionsmaskine, hvor en model i stor størrelse er forbillede. Patricen hærdes og trykkes ned i et stykke stål ved stort pres. Herved opstår et negativt aftryk, og når denne matrice er hærdet og poleret, er det endelige stempel klar.

 

I moderne møntproduktion indskyder man normalt et ekstra led, således at man via modellen har en patrice, der kaldes original poinçon. Fra denne fremstilles en matrice, som bruges til at producere en ny patrice (arbejds-poinçon), og det er den sidste, der bruges til at fremstille de mange stempler, der benyttes til den endelige produktion af mønter, hvorimod original poinçonen og matricen kun bruges een gang i denne arbejdsproces, medmindre arbejdspoinçonen går itu.

 


..

 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.093 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.