Logo

Peso.

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Oprindelig »Peso de a Ocho«, der på tysk kaldtes »Stück van Achten« og på engelsk »Piece of Eight«. Dermed mentes et 8 real stykke. De første 8 real mønter bærer Ferdinand og Isabels navne, men er først udmøntet under Karl 1. (V af Tyskland) (1516-1588), antagelig som et modstykke til joachimsdaleren, der holdt sit indtog fra ca.1519. Disse 8 real mønter er kun præget i ringe mængde i Burgos, Segovia, Sevilla og Toledo og bærer påskriften VIII, dvs. 8 real.

 

Først under Felipe II (1556-98) prægedes store mængder af disse pesos. I de spanske besiddelser i Amerika prægedes fra 1500-tallet til 1800-tallet store mængder af 8 real stykker. De første var for det meste dårligt præget på uregelmæssige blanketter; de kaldes ofte skibsmønter, fordi man troede, at de blev præget på de spanske skibe på hjemturen fra Amerika.

 

Spanierne selv kaldte dem også for »Duros Cortados« eller »Piastras Cuadradas«. I Nordamerika blev de kaldt »Cobs«. De senere mere regelmæssigt prægede stykker blev i Nordamerika også kaldt for spanske eller mexicanske dollars og var forbillede for den amerikanske dollar. I det portugisisk dominerede Brasilien hedder den patacao og i Europa: Stück van achten, piaster eller matten.

 

Allerede tidligt opstod motiverne med de to Herkules-søjler som motiv, men fra 1732 udkom den latinamerikanske type med de to halvdele af jordkloden mellem to søjler. På søjlerne stod »PLUS ULTRA« (altid fremad), der var Karl 1's (Karl V af Tyskland) valgsprog. I omskriften stod »VTRAQUE UM«, som hentyder til samling af den gamle og den nye verden og den dominerende rolle, som spanierne spillede her.

 

Selve Herkules-søjlerne var et symbolsk billede på Gibraltarstrædet eller rettere på bjergene på begge sider af strædet. På grund af søjlerne kaldtes mønterne undertiden colonato, søjlepiaster eller pilar. Mønten havde en finvægt på 25,57 g. I 1728 var den sunket til 25 g, og 1772 var den nede på 24,43 g. I 1868 blev pesoen til et 5 pesetas stykke med en finvægt på 22,50 g.

 

De fleste latinamerikanske lande havde tidligere møntsystemer baseret på real (peso), men som følge af frihedstrang er disse i dag ændret til andre møntenheder som: quetzales, lempira, colon, sucre, bolivar etc. Et par af landene som f.eks. Mexico, Colombia, Argentina og Cuba har bevaret peso som møntenhed; selv Filippinerne, der var spansk indtil 1898, bibeholdt peso som møntenhed også under den amerikanske administration. Peso enheden ændredes 1967 til piso.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.957 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her