Logo

Piaster

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Piaster (engelsk: Piastre). I Europa og Levanten den mest brugte betegnelse for den spansk-amerikanske peso eller den spanske »Peso de a Ocho«. Denne mønt fortrængte hurtigt de fleste andre europæiske landes mønter på orienthandlen.

 

Den danske kong Chr.4. lod 1624 præge 19.670 stykker til brug for det Ostindiske Compagni, men i længden viste det sig, at de var for dyre at præge. I 1771-77 efterlignede man i Danmark og Norge den på samme tid kurserende spanske søjlepiaster. Ca 95.000 af disse dansk-norske piastre var præget med det danske våbenskjold på forsiden.

 

Bagsiden var en næsten tro kopi af det spanske forbillede, bortset fra omskriften: GLORIA EX AMORE PATRlÆ, der var Chr.7.'s valgsprog. At piastren har spillet en overordentlig stor rolle ses af, at en mængde lande har haft eller stadig har piaster eller piastre som møntenhed. Dette er bl.a. tilfældet på Cypern, i Ægypten, Libanon, Saudi Arabien, Sudan, Syrien, Tunesien og Tyrkiet. I Fransk Indokina kom den til at spille en stor rolle med udmøntningen af Piastre de Commerce. Se Ghirsh, og Ghurush.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.383 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her