Logo

Pragergroschen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pragergroschen er præget fra ca. 1300 efter fransk forbillede med dobbelt omskrift række (gros tournois) af Wenzel II af Bøhmen

Bøhmen, Wenzel II (1300-1305): Pragergroschen u.år.

 

Pragergroschen er præget fra ca. 1300 efter fransk forbillede med dobbelt omskrift række (gros tournois) af Wenzel II af Bøhmen. Mønten bærer på den ene side den bøhmiske kongekrone, medens bagsiden afbilder en dobbelthalet løve. Udmøntningen af denne type blev enorm, idet man havde rådighed over en række givtige sølvminer. Med finansfolk indkaldt fra Firenze blev indrettet et møntværksted i Kuttenberg, som stod for disse mønter.

 

Oprindelig var udmøntningsformlen: 63 stk. på den 15 lødige mark, hvilket vil sige en råvægt på ca. 3,7 g og finhed 0.930. Mønten blev snart dårligere, og under Wenzel IV (1378-1419) var vægten ca. 2,43 g og finheden 0-750. Prægningen af Pragergroschen fortsatte indtil 1547, men de sidste mønter vejede under 1 g.

 

Da Pragergroschen mønten hurtigt blev meget populær i Tyskland, så man her ingen anden udvej end at kontramarkere de gode fuldvægtige stykker, så de kunne skelnes fra de senere undervægtige. Der findes ca. 150 forskellige kontramarkeringer på denne mønttype, hovedsagelig fra byerne i Niedersachsen, Westfalen, Bayern og Schwaben.

 

I Ungarn blev mellem 1329 og 1337 præget groschen i Kremnitz som kopier af de bøhmiske, ligesom de i Polen blev efterlignet i form af grosz.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.353 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her