Logo

Rebellentaler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hertug Heinrich Julius af Braunschweig lod som følge af stridigheder med landadelen, særlig slægterne Saldern, Steinberg og Stockheim, præge en række dalere

Braunschweig-Wolfenbüttel, Heinrich Julius (1589-1613): Rebellentaler 1595.

 

Hertug Heinrich Julius af Braunschweig (1589-1613) lod som følge af stridigheder med landadelen, særlig slægterne Saldern, Steinberg og Stockheim, præge en række spotte dalere i Goslar og Osterode.

 

Den første er »Rebellentaler« (oprørsdaler) 1595 (Dav.9088). Den viser på forsiden en vildmand med fakkel og spyd, og mellem hans ben en hund. Bagsiden viser en scene fra Det gamle Testamente: 4. Mosebog kap.16, der omhandler Koras oprør, hvor jorden åbner sig og opsluger ham og hans tilhængere (vers 32).

 

Rebellentaler  Rebellentaler

Braunschweig-Wolfenbüttel, Heinrich Julius (1589-1613): Lügentaler 1597.

 

Den anden er »Lügentaler (løgnedaler) 1596 og 1597 (Dav.9089-90). Bagsiden viser en engel kronende en løve, der sønderriver en stenbuk (tysk: Steinbock). Dermed hentyder han til familien Steinberg. Desuden involveres familierne Stockheim og Saldern også symbolsk.

 

Den tredie er en »Wahrheitstaler« (sandhedsdaler) 1597-1598 (Dav.9091). Her ses på bagsiden en stående nøgen figur (Sandheden) trædende på de på Jorden udbredte bagtalelser og løgne. Denne fremstilling skulle vise hertugens triumf over sine adelige modstandere, der havde klaget over ham til det kejserlige hof.

 

Den fjerde er »Wespentaler« eller »Muckentaler« (hvepsedaler eller myggedaler) 1599 (Dav.9092-93). Her vises på bagsiden en løve, der angribes af 10 hvepse (de 10 oprørske slægter), medens der over løven (hertugen) er tegn på kejserlig gunst: solen og ørnen. Den femte og sidste i den satiriske dalerrække er »Pelikan« eller Patriotentaler« fra 1599 (Dav.9094). Bagsiden viser en pelikan hakkende i sit bryst, så ungerne kan fodres med blod en illustration af hertugens valgsprog: PRO PATRIA CONSUMOR (For fædrelandet fortærer jeg mig selv). I omskriften står mellem fasces: PRO ARIS ET FOCIS (for bevarelse af religion og ejendom).

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 997 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.