Logo

Skruedaler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Skruedaler er et fænomen, der især er kendt fra det sydlige Tyskland i 1600 og 1700-tallet, og som i princippet består af en lille dåse fremstillet af to daler (stor sølvmønt) sider. De blev fremstillet på to forskellige måder af enten to eller een daler. Ved den første type blev den ene daler udhulet i en drejebænk, således at randen var i behold. Bagsiden og det indre af mønten blev bortdrejet, hvorved der dannedes en lille skål. I indersiden af randen blev drejet et gevind.

 

Af den anden daler drejede man så meget materiale væk, at der kun var en lille ring tilbage et stykke inden for randen. Udvendig på denne ring drejedes ligeledes gevind, så de to stykker kunne skrues sammen. Denne type har tykkelse som en normal daler eller er en anelse tykkere. Ved den anden type skruedaler savedes en daler igennem, så man fik for- og bagside hver for sig. Disse blev påloddet en ring sammensat af to dele, der var skruet sammen.

 

Skruedalere af denne type er i reglen af forskellig tykkelse - ofte det dobbelte eller mere i forhold til en almindelig dalers tykkelse. Skruedalere tjente forskellige formål. Den første type blev ofte på indersiden forsynet med et miniaturemaleri eller var med indlagte billeder. Den anden type med mere plads indeholdt ofte hele serier af billeder malet på papir eller marieglas (glimmer).

 

Sidstnævnte er gennemsigtigt, hvorved der kunne males kostumer til at lægge oven på en grundfigur på samme måde som anatomiske tavler eller påklædningsdukker. Man brugte som udgangsmateriale ofte smukke og dekorative dalere fra det sydtyske område, men der kendes også skruedalere med skandinaviske mønter.

 

Lit: NNÅ 1971 s. 94-105.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.324 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her