Logo

Slyngestøbning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 

Slyngestøbning er en speciel støbeteknik for små ædelmetaldele benyttet af guldsmede og tandlæger. Formen sættes i rotation i en vis radius fra omdrejningspunktet, hvor det smeltede metal hældes i. Gennem kanaler slynges det ud i formen og danner en fin og tæt støbning. På grund af det fine resultat, der kan opnås ved denne støbemetode, er den flittigt anvendt af møntforfalskere. Støbte mønter har dog en del særlige kendetegn, først og fremmest en næsten altid for lav vægt. Dette forekommer, fordi metal trækker sig sammen ved afkøling. Derved bliver en kopi altid lidt mindre end originalen. Differencen mellem en støbt og en ægte præget mønt af samme type er 10-15%.

 

Desværre er det i dag muligt at få formmateriale, der ved en simpel proces, efter at der er taget aftryk af originalmønten, kan bringes til at udvide sig så meget, at det kompenserer for metallets sammentrækning under størkning. Så selvom en mønt har korrekt vægt, kan den godt være støbt. Det, man skal vurdere, er overfladen, der altid vil være mere eller mindre grynet, afhængig af det brugte formmateriale.

 

Alle de fejl og slagmærker, stempelrevner, svage steder etc. som findes på den mønt, der er brugt som model, går igen på samtlige kopier. Derfor bør man sammenligne med allerede offentliggjorte falske mønter for at konstatere, om de er nøjagtig ens, også med hensyn til for- og bagsidens placering i forhold til hinanden. Enkeltstyks slyngestøbte mønter er meget svære at vurdere selv for fagfolk, og her må tages finere metoder i brug for at afsløre et falskneri.

 


..

 

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 607 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Artig 2Livlandsk mønt i 1300 og 1400-tallet præget af bisperne af Dorpat og ærkebisperne af Riga
• Møntunion (Møntforbund, Møntkonvention)Overenskomst mellem flere stater om ensartet udmøntning efter bestemt møntfod og til...
• Blindeskrift på mønter er kun brugt få gange som f.eks. på Italiens 500 lire fra 1982 og frem. Desuden findes...
• Ongaro – UngaroOngaro – Ungaro er navnet på en guldmønt, der fra 1500 til 1700-tallet var almindelig i en...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!