Logo

Sol (Sals) fransk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Sol (flertal: Sals). Den franske sol (senere form sou) var oprindelig en regningsmønt, som havde været i brug siden karolingertiden, og som gjaldt 12 deniers eller 1/20 pund. Som mønt blev den først præget som en gros tournois til en værdi af 12 deniers i 1266. Under Charles IX (1560-74) optrådte sol parisis som »gros de trois blancs« og sol tournois som douzain.

 

Under Louis XIV (1643-1715) udkom en mængde sol mønter, både i sølv, billon og kobber. Også for de franske besiddelser i Spanien udmøntedes sol og for de italienske besiddelser soldo. Efter Louis XIV blev sol mønterne dårligere, og i midten af 1700-tallet var der kun tale om billon og kobberudmøntninger.

 

Under Revolutionen præges mønter af bronze og klokkemetal i værdierne 1 og 2 s0ls. Med decimalsystemets indførelse i Frankrig 1794 forsvandt brugen af sol. I midten af 1800-tallet brugte man den yngre betegnelse sou om et 5 centime stykke. Derfra udtrykket »ikke en sou værd«. Mindre summer blev helt ind i 1900-tallet udtrykt i sou.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.536 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her