Logo

Stenpenge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Stenpenge hører til gruppen af traditionelle betalingsmidler (primitive betalingsmidler). Mest kendt i denne gruppe er stenmønterne fra øen Yap i Mikronesien. De er fremstillet af en art kalkspat, der kaldes aragonit, og som i farve kan variere fra brunt til hvidligt. Materialet fandtes ikke på Yap, men på øen Palau ca. 400 km sydvest for Yap. Fra Palau transporteredes mønterne på spinkle katamaraner til Yap. Man ved ikke, hvor længe disse møllestensformede stenmønter er brugt, men man skal måske tilbage til 1700-tallets senere del.

 

De første stenmønter var ret små, men da en irsk-amerikansk kaptajn, David Sean O'Keefe, på sit store skib transporterede stenmønter til Yap i bytte for kopra, kom større og større stenmønter til øen. Største mønt er næsten 4 meter i diameter. På Yap kaldtes stenmønterne for »Rai«. De var mandepenge i modsætning til kvindepenge, der var perlemuslinge stykker (Yar). Øen havde en streng kastedeling, hvilket bevirkede, at folk i 6. og 7. kaste ikke måtte besidde de større stenmønter.

 

Stenmønterne havde indtil 1. verdenskrig en vis pengekarakter. De større stenmønter blev normalt stående, hvor de stod, også selvom de skiftede ejere. Omkring 1930 var der ca. 13.000 stenmønter på Yap, men 2. verdenskrig, tyfoner og stormfloder samt junglen, som har overgroet mange, gør, at tallet i dag er ca. 6.000 stk på Yap, medens der på museer og i privateje uden for Yap er ca. 200 stk. Nationalmuseet (Den etnografiske samling) i København fik i 1877 et eksemplar, 29 x 24 cm stort, foræret af kaptajn H.W. Ravenkilde (1841-1912), senere kulgrosserer i København. Mønt- og Medaillesamlingen købte en smuk sten mønt på en tysk auktion dec.1990. Svenska Handelsbanken i Stockholm erhvervede en stenmønt fra Yap i 1967.

 

Stenpenge hører til gruppen af traditionelle betalingsmidler (primitive betalingsmidler) Mest kendt i denne gruppe er stenmønterne fra øen Yap i Mikronesien

Såkaldt togosten.

 

En anden type stenmønt er den såkaldte Togo-stenmønt eller sokpe (tordensten), der er fremstillet af en hvid kvartsart og som findes i Togo og dele af Ghana. De har diametre på ca. 1-10 cm og er forsynet med et konisk hul fra begge sider. Gravfund og andet gør, at de kan dateres til 800-tallet (førkolonial jernalder). De findes ofte i store samlede »skattefund« eller i forbindelse med fund af aggryperler.

 

Lit: Cora Lee C.Cillilland: The Stone Money of Yap, Smithsonian institute hefte 23, Washington 1975 (Gode referencer); W. Gerloff: Die Entstehung des Geldes und die Anfänge des Geldwesens, Frankfurt a.Main 1947 s.87-93; Mønter på Børsen 1976 s.4-8; NNUM 1991 s.77; Eucoprimo (Der Primitivgeldsammler) 1992 s.61-65·

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.706 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her