Logo

Testone

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Testone er oprindelig en italiensk sølv mønt med en finvægt på ca. 6 gram, den prægedes først i Venezia i 1470'erne. Den efterlignedes dog snart af andre  Testone

Italien, Casale (Montferrat), Wilhelm II (1494-1518): Testone u.år.


Testone er oprindelig en italiensk sølv mønt med en finvægt på ca. 6 gram, den prægedes først i Venezia i 1470'erne. Den efterlignedes dog snart af andre norditalienske stater og europæiske lande helt op til Skotland. I Tyskland og Schweiz kaldtes testone. for dicken. Testone's avers prydes af et fyrsteportræt, som ikke mindst for de italienske eksemplarers vedkommende kan være af høj kunstnerisk kvalitet.

 

Testone, hvis navn er afledt af »testa« = hoved. De første italienske mønter med portræt af en fyrste var de venetianske lira tron (efter dogen Nicholas Tron) fra omkring 1472/74. De var forbilledet for testonen, som blev udmøntet i Milano af hertug Galeazzo Maria Sforza til en værdi af 1½ lira.

 

Den smukke mønt blev snart forbillede for de fleste italienske magthavere, ikke mindst paverne, og mønten blev så populær, at andre lande også indførte den. I Portugal hed den tostao, i Frankrig teston, i England og Skotland kaldtes den testoon og i Schweiz og Sydtyskland gik den under navnet dicken. T. vejede oprindelig 9,65 g med finheden 0,950. Den blev dog med tiden ringere, og efterhånden som flere større typer guld- og sølvmønter holdt deres indtog, mistede T. sin rolle som hovedmønt.

 

Lit: P. Grierson: Coins of Medieval Europe, London 1991 s.182ff.

 


..

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.575 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her